Kazinczy szépkiejtési verseny

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi, valamint Óvó- és Tanítóképző Intézetének közös szervezésében 2024. április 16-án megrendezte a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny egyetemi fordulóját. A korábbi évekhez hasonlóan a hallgatóknak ezúttal is egy szabadon választott prózai szöveget kellett felolvasniuk értő és értető módon. A megmérettetésen első helyezést ért el Czuczor Ramóna I. évfolyamos magyar– ének-zene szakos hallgató, második lett Kozma Kinga harmadéves történelemtechnika-, életvitel- és gyakorlattanár szakos hallgató, míg a verseny harmadik helyezettje Zsoldos Judit elsőéves magyar–történelem szakos. A versenyszabályzat alapján ők hárman képviselik a Nyíregyházi Egyetemet május 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszínén.

Kimozdulások – Interdiszciplináris konferencia Intézetünkben

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Angol Nyelv és Kultúra Tanszéke szervezésében immár harmadik alkalommal kerül sor interdiszciplináris konferenciára 2024. április 18-án, csütörtökön. Az idei esemény címe Kimozdulások, és ennek megfelelően az utazás, útkeresés mint általános emberi tapasztalat lesz a konferencia fókuszában. A tanácskozásra húsz kutatót, oktatót várnak a szervezők Debrecenből, Szegedről és Nyíregyházáról, akik két szekcióban tartják meg előadásaikat. Így  többek között útleírásokról, fordításokról, történelmi útkeresésekről, színész pedagógusokról, munkajogról, népzenéről és textilművészetről hallhatók előadások. A rendezvény helye az A épület 251-es és 255-ös terme. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az esemény szervezői. 

Márciusi híreink

Idén márciusban is történtek tudományos események a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetben. 2024. március 20-án Kiss Sándornak a következő címmel jelent meg közleménye: Republican Environmental Politics In The Reagan-Bush Era and The Growing Importance of Multilateral Environmental Agreements. In: Attila, Dósa; Ágnes, Magnuczné Godó; Anett, Schaffer; Robin, Lee Nagano (szerk.) Space, Identity and Discourse in Anglophone Studies : Crossing Boundaries. pp. 232-247. , 15 p. Newcastle upon Tyne, Egyesült Királyság / Anglia : Cambridge Scholars Publishing. 2024.

Szép magyar beszéd verseny a Nyíregyházi Egyetemen

A Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszínén meghirdeti a 2023/2024-es tanévre a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése.

Januári híreink

Januárban a következő eseményekre került sor a Nyelv és Irodalomtudományi Intézet vonatkozásában, amelynek híreit egy kis decemberi visszatekintéssel kezdjük. Dr. Ajtay-Horváth Magda és Konczné dr Nagy Zsuzsanna 2023. december 4-én a Krúdy Gyula Gimnáziumban szervezett megyei angol nyelvi prezentációs versenyen zsűrizett, amelynek a témája Kanada volt.