Áprilisi híreink

A Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói áprilisban is többrétű akadémiai tevékenységet fejtettek ki. 2023. április 5-én, a Poltavai Nemzeti Pedagógiai Egyetemen került megrendezésre a következő konferencia: V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, amelyen dr. Balla Evelina, dr. Bárány Erzsébet és dr. Stefuca Viktória adott elő Олесь Гончар і Угорщина. // Олесь Гончар у духовно-культурному часі та просторі. До 105-ї річниці від дня народження письменника címmel.

 

A Cross/roads - Kereszt/eződések interdiszciplináris konferenciát 2023. április 18-án rendezte meg dr. Ajtay-Horváth Magda és Dr. Tukacs Tamás. Az eseményen több előadás is helyet kapott, Intézetünkből a következők adtak elő. Dr. Ajtay-Horváth Magda az Erkölcsi dilemmák keresztútjai címmel tartott előadást, míg dr. Cs. Jónás Erzsébet Párhuzamok és kereszteződések az újrafordításban címmel osztotta meg gondolatait. Dr. Tukacs Tamás előadásának címe Kultúrák és nyelvek kereszteződése: Robinson találkozása Péntekkel és a fordító találkozása a szöveggel volt; Kiss Sándor előadásának címe The Years We Could Have Stopped It All: American Interests at Crossroads in the Failed Climate Conferences of the 90s volt.

 

Dr. Bárány Erzsébet az Erasmus+ Oktatói mobilitás keretében vett részt április 24. és 28. között a Marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

 

Április 25-én a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének oktatói rendezték a szaknapot és délutánt. A szaknap során az intézeti oktatók megjelent köteteit mutatták be. A szakdélutánon pedig különböző igényes és színvonalas programokkal szórakoztatták a megjelent hallgatókat és oktatókat.

 

 Lukács Béla