Márciusi híreink

2023 márciusában a következő eseményekben voltak oktatóink érintettek a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetéből. 

Az Ukrán nyelv és kultúra tanszék oktatói 2023. március 13-án a diákokkal közösen szakmai napot töltöttek el a Magyar Tudományos Akadémián, ahol meghallgatták a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának Csernicsko István székfoglaló előadását. Valamint ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárába, ahol a hallgatók megismerkedtek a könyvtár történetével, a könyvtári alap felhasználásának részleteivel, a kereső rendszerrel, a könyvtári részlegekkel is megismerkedhettek.

Dr. Karádi Zsolt: Halász Gábor: A magyar inga című könyvéről beszélgetett dr. Minya Károllyal és a szerzővel 2023. március 21-én, majd 2023. március 24-én Petőfi alakja Juhász Ferenc versprózáiban címmel előadást tartott Az élő Petőfi című tudományos konferencián Győrben.

Az Ukrán nyelv és kultúra tanszék oktatói 2023. március 25-én tanulmányi kiránduláson vettek részt az ukrainisztika szakos diákok az oktatókkal közösen Budapesten. A kirándulás három részből állt. Az első részben a diákok ellátogattak a Magyar Országgyűlés épületébe, ahol Grexa Liliana, az ukrán nemzeti kisebbség szóvivője fogadta a hallgatókat és egy ukrán nyelvű parlamenti látogatáson vettek részt. Az idegenvezetőnk Irina Viv volt. A második részben pedig a nemrégiben helyreállított parlamenti könyvtárba látogattak el, ahol Balázs Maltshik a könyvtár történetébe, a könyvtári alap felhasználásának sajátosságaiba vezette be őket, lehetőségük volt körbejárni a könyvtári részlegeket, többek között megnézhették a 16. századi kéziratokat is. Az oktatási kirándulás koszorúzással ért véget T.H. Sevcsenko emlékműnél.

2023. március 29-én dr. Bárány Erzsébet előadást tartott a Zsitomiri Állami Egyetem hallgatóinak online (Zoom-on) Гіядор Стрипський – дослідник і популяризатор української мови та літератури címmel.

Dr. Karádi Zsolt 2023. március 30-án Petőfi és Szendrey Júlia címmel előadást tartott a Művészeti Szakgimnáziumban.

Az Ukrán nyelv és kultúra tanszék oktatói: A Rákóczi Napok rendezvénysorozat keretén belül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Pedagógia, Pszichológia, Tanító, Óvodapedagógia, Oktatás- és Intézményvezetés Tanszéke március 30-31-én nemzetközi tudományos konferenciát rendezett Krízishelyzetek hatása és kihívásai az oktatásban címmel. A konferencián online módon tanszékünket két kolléga képviseltette:  Dr. Stefuca Viktória Kомунікативний підхід у навчанні української мови як іноземної című előadást tartott, ukrán nyelven. Dr. Fábián Márta, dr. Bárány Erzsébet, dr. Lechner Ilona és dr. Huszti Ilona  A Rákóczi-főiskola hallgatóinak attitűdje a (nyelv)tanuláshoz a távoktatás során címmel tartott előadást.