Szónokverseny a Nemzeti Színházban

A közösségi média javította az emberi kommunikációt, vagy rontott rajta? Ki számít ma hírességnek? A szelektív hulladékgyűjtés vajon a jelenlegi formájában hatékony lehet? Létezik barátság férfi és nő között? Aki okoseszközzel fizet, jobban szórja a pénzt? 

Ezekből a témákból kellett választaniuk a 23. Kossuth-szónokverseny résztvevőinek, majd jelentkezésképp egy legfeljebb 60 másodperces TikTok-videót elkészíteniük. Ez alapján választotta ki a zsűri azt 23 középiskolást és egyetemistát, akik igen reprezentatív helyszínen, a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében mérhették össze szónoki képességeiket, a legjobbak pedig vitatkozásban is kipróbálhatták magukat. A döntő résztvevője volt Baku Laura, a Nyíregyházi Egyetem magyar–ének-zene szakos hallgatója, aki a következő témát választotta a megadott három közül: válaszoljon Széchenyiként 3 percben! Mit mondana a legnagyobb magyar ma egy podcastban a következő kérdésekre: Gróf úr, mi ösztönözte, amikor felajánlotta egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására? Nem fél, hogy rosszul használják fel vagy elsikkasztják a pénzét? Miből fog élni egy évig?

A nyíregyházi hallgató méltóképpen képviselte az egyetemet, és a részvételéért köszönőlevélben, valamint könyvjutalomban részesült.