A Nyelv-és Irodalomtudományi Intézet 2022. februári eseményei

Oktató kollegáink és kolleganőink, valamint hallgatóink februárban is igen sokrétű tevékenységet fejtettek ki, amelyről röviden beszámolunk az alábbiakban.

Dr. Karádi Zsolt Pilinszky és a film  címmel   előadást tartott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti esték sorozatában 2022.február 21-én.

Tomori Tímea Tudatosság a kommunikációban című országos szakmai-módszertani konferencia szervezési munkálatait kezdte meg 2022. február 03-án.

Tomori Tímea az emelt szintű érettségi felkészítő kurzust szervezte meg magyar nyelv és irodalomból 2022. február 07-én.

Lukács Béla részt vett a végzősök tájékoztatóján az Élménynapon 2022. február 08-án.

Tomori Tímea a LEGO Education év eleji megbeszélésén vett részt 2022. február 09-én.

Dr. Minya Károly a bírálóbizottság elnöke volt a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny területi fordulóján 2022. február 10-én.

Dr. Stefuca Viktória és dr. Balla Evelina a következőket teljesítették:


1.       - az Ukrán Kultúra Napja -  megemlékezés a hallgatókkal közösen a Nyíregyházi Egyetemen az NyMJV Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat rendezésében 2022. február 19-én.


2.     - a Kárpátaljai Cantus kórus koncertjén és az "Anyanyelvi nap" c. rendezvényen vettek részt 2022. február 20-án.


3.    - február 23-án kitört az orosz-ukrán háború, ezért segítettek az adománygyűjtésben, a menekültek fogadás-szállásában, mindennemű segítséget megadott, és továbbra is megadja szükség esetén.


4.       - február 25-én Debrecenben a hallgatókkal közösen a háború elleni tüntetésen vettek részt.


5.        - február 27-éniImádkoztak közösen Ukrajnáért, a békéért a hallgatókkal közösen vettek részt a görög-katolikus szentmisén.


6.       - február 28-tól folyamatosan felváltva segítenek, tolmácsolnak, szállást adnak, transzferben segítenek szükség esetén az érkező menekült családoknak.

Dr. Minya Károly A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága által szervezett Kapcsoljuk a világ magyarságát című, az Anyanyelvek napja alkalmából rendezett online programján köszöntötte a résztvevőket és vezette a beszélgetést 2022. február 21-én.

Dr. Antal Balázs részt vett az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem által kiírt Kortárs hangon 2022 című egyetemi szépirodalmi pályázat zsűrijének munkájában.

Kiss Anita megjelentette a következő tanulmányát: A comparative analysis about the language attitude of Transcarpathian-Hungarian students with matched guise technique. ARGUMENTUM 18: 1-16. Debrecen.

 

Lukács Béla