Ez történt szakmai délutánunkon

A Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet szakmai napja május 7-én került megrendezésre. Ahogy az a tavaszi eseményen már hagyomány, ilyenkor mutatkoznak be az Intézetben működő kutatóműhelyek.

Elsőként a tudományos diákkörös hallgatók előadásai hangoztak. Mivel közülük ketten is betegséggel küzdöttek, a témavezetők is szót kaptak a kutatási anyagot bemutatandó.

Így elsőként Baku Laura kutatásait mutatta be dr. habil Minya Károly. Az informatikai kifejezések magyarításai mint neologizmusok című előadás egy nagy lélegzetű munka második állomása, mely a mai magyar nyelv szókincsének változásaival foglalkozik a szómagyarító webkettes honlap anyagának segítségével.

Kövér Adrien már a második kutatását kezdte meg a TDK műhelyben, ezúttal a színikritikákat író Kosztolányiról állított össze előadást, melyet témavezetője, dr. habil Karádi Zsolt olvasott fel.

Szintén az irodalomtudományi szekcióban dolgozik Strebelovszky Orsolya Sára, aki már a negyedik féléve foglalkozik Hajnóczy Péter életművével. Ebben a félévben A halál kilovagol Perzsiából c. kisregény elemzésével folytatta munkáját. Orsolya számára ősszel már az OTDK-ra való nevezés lesz a tét, ha azt sikerrel teljesíti, jövő tavasszal a szegedi egyetemen mutathatja be dolgozatát, ahol a Hajnóczy Péter kutatóhely is működik.

Az angol nyelv- és kultúratudományi szekcióban László Regina tartott előadást The historical background and media representation of the 1953-54 Royal Tour of the Commonwealth címmel, mely szintén egy hosszabb ideje tartó kutatómunka újabb állomása. Reginát az angol tanszék zsűrije OTDK részvételre javasolta mostani bemutatója után. Kutatásának témavezetője Kiss Sándor tanár úr.

A szakmai nap második részében az oktatók, a tanszékek könyvbemutatói következtek.

Elsőként dr. Tukacs Tamás mutatta be az angol tanszéken készült tanulmánykönyv-sorozat első két kötetét, mely a tanszék által immár rendszeresen megszervezett interdiszciplináris konferenciák anyagát teszi kézzelfoghatóvá: a Repetitio est... és a Kereszt/eződések c. kötetek folytatása várható, hiszen immár a harmadik konferencia is lezajlott.

Minya Károly Nyelvművelő munkafüzet 2. című munkáját hozta el a rendezvényre, hangoztatva, hogy nem hagyományos értelemben vett könyvről van szó, hanem a pedagógusok és a diákok felkészülését segítő kiadványról.

Dr. Stefuca Viktória, az ukrán tanszék vezetője nyolc kötettel érkezett, melyek írásában vagy összeállításában a tanszéki tagjai közreműködtek. Pősze Andrea az ukrajnai magyar iskolák számára készített ukrán nyelvi tankönyvcsalád írásában vett részt, Bárány Erzsébet és Bárány Béla (az angol tanszék óraadó-tanára) pedig ukrán irodalmi antológiák összeállításában, melyek a magyar olvasóhoz kívánják közelebb hozni a szomszédos nép kultúráját. Stefuca Viktória végezetül a saját társszerzőségében szlavisztika szakos hallgatóknak készült munkáját mutatta be.

A rendezvény nagy érdeklődés mellett, oldott hangulatban zajlott. A korábban szokásos szaknap immár kétnapossá bővült – másnap, 8-án szervezték meg hallgatóink a szakestet – de erről majd egy másik bejegyzésben tudósítunk.