Az informatika nyelve, a királyi látogatás, a színikritika és a „Péterek nemzedékének” találkozása

November 21-én tartotta meg intézetünk tudományos diákköre e féléves ülését. Négy hallgató három tudományágban (magyar nyelvészet, anglisztika, magyar irodalom) folytatott kutatásait mutatta meg a jó másfél órás műhelytanácskozáson.

Baku Laura negyedéves hallgató a szómagyarító portál nyelvi anyagának elemzésére építi kutatásait, azt vizsgálva, mi jellemzi az informatikai kifejezések „megmagyarítására” tett felhasználói javaslatok szóalkotásait. A dinamikus előadást követő beszélgetésen szóba került, hogy vizsgálható-e a javaslatokat tevők körének szociológiai összetétele, valamint az, hogy a javasolt szavak vajon milyen arányban terjednek el, mennek át a napi használatba egy olyan közegben, amely javarészt az iparág nemzetközi sztenderdjeinek megfelelő „koinéhez” ragaszkodik.

László Regina negyedéves hallgató összetett kutatása egyszerre fogja át az akkor frissen megkoronázott II. Erzsébet angol királynő 1953-54-es nemzetközösségi látogatásának történeti hátterét és médiareprezentációit. Utóbbit ráadásul két különböző síkon is: egyrészt a korabeli brit és ausztrál sajtó narratívájának történeti rekonstrukciós elemzésével, másrészt a mai kortárs fikciós filmművészet felől az utazásnak The Crown c. sorozatban megjelenő narrálása alapján. Izgalmas és sokszínű előadása után a beszélgetésen kiderült, hogy a korabeli sajtóra irányul végülis leginkább a figyelme, ez indította el a kutatás útján.

Kövér Adrienn ugyancsak negyedéves hallgató előző OTDK szereplése után immár teljesen új témával jelentkezett. Határterületi kutatásai Kosztolányi Dezső színikritikáival foglalkoznak. Jelen előadásában e munka fázisait és fejezeteit vázolta fel.

Strebelovszky Orsolya harmadéves hallgató harmadik féléve folyó Hajnóczy-kutatásainak újabb fejezetéről tartott előadást. Ezúttal Nádas Péter Biblia c. kötetét vette elő, hogy rámutasson, az abszurd elemek révén hogyan állítható párbeszédbe a prózafordulat előtörténetéhez kapcsolódó két jelentős szerző novellisztikája. Munkájának középpontjában a Péterek nemzedékének prózaművészete, valamint azt meghatározó korszak társadalmi és kulturális milliője áll – immár több nagy fejezettel építve dolgozatát.

A jó hangulatú ülés biztató előkészülete a jövő évi, immár az OTDK-nevezést célzó házi konferenciának.

Minden előadónak gratulálunk, további kutatásaikhoz sok örömet és jó munkát kívánunk!